Achtergrond

Ogenschijnlijk ligt de wereld van de fijnproeverij ver af van de wereld van voedselbanken. De definitie van fijnproeverij bevat woorden als het ontdekken, proeven, ervaren en onderzoeken van voedsel. We associëren fijnproeverij met topkoks die hun creativiteit inzetten om nieuwe combinaties en smaakbelevingen te creëren.

De voedselbanken lijken bijna aan de andere kant van het culinaire spectrum te bewegen. Zij zamelen immers voedsel in dat anders verspild dreigt te worden en delen dat uit aan de armsten in de samenleving. Misvormde paprika’s en courgettes, geflopte innovaties van A-merken, het brood van gisteren, ze belanden allemaal in de voedselpakketten van de voedselbankklanten. Voor deze klanten is het elke week weer spannend wat ze ontvangen. Er wordt een fors beroep gedaan op hun creativiteit om van de willekeur aan ingrediënten een voedzame maaltijd te maken. Hoe mooi is het dat vele sterrenkoks de handen ineen hebben geslagen met uitgever Geen Blad voor de Mond om het kookboek ‘Fijnproeven in Nederland’ samen te stellen. En de opbrengst hiervan aan de voedselbanken te doneren. Fijnproeven in Nederland is een dankbaar initiatief met als doel het verenigen van beide werelden en bij te dragen aan een betere maatschappij.

De realisatie van het boek verliep niet zonder slag of stoot. Medio 2016 is gestart met een bezoek aan alle deelnemende restaurants. De meiden van Mieters!, Nicole Vossebeld en Petra Zurink, kruisten het hele land door om de deelnemende sterrenrestaurants te bezoeken en hun medewerking te vragen. Zo kwam het geregeld voor dat zij letterlijk een kijkje in de keuken namen om het concept toe te lichten terwijl de witte brigade onder leiding van de chef-kok de heerlijkste gerechten bereidde. De vele kilometers op de weg gecombineerd met deze bovenal motiverende en inspirerende ‘keukentafelgesprekken’ liggen aan de basis van Fijnproeven de Rally!

Contact

Wilt u meer weten over dit culinaire avontuur of wilt u zich inschrijven? Neem dan contact op met Laurens Oude Elberink via e-mail laurens@geenbladvoordemond.nl of telefonisch op (053) 46 09 002.


een initiatief van Geen Blad voor de Mond B.V.

Contactformulier